петък, 28 януари 2011 г.

Сладкиш с майонеза

Продукти:200 гр майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер /10 гр/
1 ч.ч. захар
5 с.л. какао
2 ванилии

За глазурата:200 гр шоколад
100 гр краве масло

Сухите съставки се смесват в купа. Прибавя се майонезата и водата и се бърка леко на ръка до хомогенизиране (аз го разбих с миксера).
Изсипва се в тортена форма или подходяща тава.
Пече се в умерена фурна около 35 - 40 мин /сладкишът трябва да остане мек и сочен/.
Изстинал се залива с глазурата, приготвена от разтопения на водна баня с маслото шоколад.

Ванилово-шоколадов чийзкейк


За основата:1 пак. маслени бисквити Еверест 200-220гр. (аз използвах 2 пакета)
7-8 с. л. разтопено масло (аз използвах 10-11 лъжици маргарин)
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар (аз сложих 4 лъжици)За пълнежа:4 яйца
1 1/2 ч.ч. кафява захар
500 гр. безсолна извара (аз използвах такава с марката на Фантастико - перфектна)200мл. течна сладкарска сметана (аз използвах Президент, но може и друга)
1 пак. ванилов пудинг на доктор Йоткер
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес, която разстиламе на покрита с пекарска хартия форма с диаметър 24см.( Изрежете хартията с по-голям диаметър с разрези встрани, за да покриете и стените. ) Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса/с вентилатор/. Охлаждаме.

През това време разбиваме белтъците с щипка сол и оставяме настрани. Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме пропорционално белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, както при кекс Зебра. Може да се поставят и шахматно или както ви душа иска. Печем на 150-160 градуса/ с вентилатор/. Охлаждаме и украсяваме с другата половина на разтопения шоколад, разтопен с малко масло.
Източник: Гуинет