четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Торта с маскарпоне и шоколадов мус


Блат:
4 яйца
120 гр. захар
1 ванилия
40 гр.брашно (половин чаена чаша)
2 с.л. какао
Крем "Маскарпоне"
500 гр. сирене маскарпоне
150 мл. кондензирано мляко
3 с.л. пудра захар
Шоколадов мус
125 мл. сладкарска сметана
3 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
175 гр. тъмен шоколад
2 с.л. захар

Загряваме фурната на 200 градуса в намаселена форма за торта покрита с хартия за печене изсипваме и печем блата приготвен по следния начин: Разбиваме яйцата, захарта и ванилията докато увеличат обема си 2-3 пъти, отгоре пресяваме брашното и какаото и разбъркваме с шпатула до пълно хомогенизиране на сместа.
Печем около 15 мин. Изваждаме, охлаждаме и разрязваме блата на две части.

Разбъркваме кондензираното мляко със захарта, прибавяме маскарпонето и бъркаме с шпатула до хомогенизиране и оставяме в хладилника.

Разтопяваме шоколада със сметаната на водна баня. Свалям от огъня да изстине около 5-10 мин. прибавяме жълтъците един по един. Отделно разбиваме белтъците на сняг с шипка сол и захарта. И накрая смесваме шоколада с разбитите белтъци.

Сглобяване на тортата: Във форма за торта слагаме първия блат, отгоре се нанася шоколадовия мус и върху нега крема от маскарпоне, после втория блат и върху него крем маскарпоне и после шоко муса.

Между кремовете могат да се сложат резанчета мандарина от консерва.

Оставя се в хладилник да престои една нощ!

Мнооого вкусно!

1 коментар:

  1. ima neshto oburkano v sustavkite za blata... nqma kak da go razdelq na dve... stava mnogo tunak

    ОтговорИзтриване