понеделник, 4 април 2011 г.

Козунак (руло) с мармалад и стафиди

Това са великденските козунаци по рецептата за рулото! Станаха чудни и на вкус и на вид!

Наближава Велик ден и за да не се изложа на празника реших да направя една проба на козунак, но тъй като в къщи обичаме много сладко след дълго ровене се спрях на рецепта от блога на Angelloves и тъй като спазих рецептата 1:1 ще я изкопирам директно от нейния блог (срамувам се), но пусти мързел.
Продукти:
200 мл топло мляко
75 г масло, разтопено
2 яйца
4 супени лъжици кристална захар (около 85г)
1/2 чаена лъжичка сол
1 есенция ром д-р Йоткер
1 есенция ванилия д-р Йоткер (или 2-3 прахчета)
550 г брашно
1 пакет (7г) суха мая д-р Йоткер

За плънката:
50 г масло, разтопено
200 г конфитюр кайсии (аз ползвах от сини сливи)
1 чаша стафиди
1 чаша бадеми, нарязани на едро
1/4 чаша захар (по желание)

 
За глазурата:1 жълтък
1-2 с.л. мляко
1/3 чаша кафява захар
Начин на приготвяне:

Аз приготвих тестото в машината за хляб, но може и с миксер :) или по добрия стар начин – на ръка.
Разбиваме в отделна купа яйцата и захарта. 

В друга купа смесваме брашното и сухата мая.


Добавяме в контейнера на машината съставките в следния порядък: топлото мляко, маслото, яйца и захарта – разбити предварително, есенция ром, есенция ванилия, сол, брашното – смесено с маята. Включваме на програма „Тесто”  1 ч 30 минути общо.


След като сме готови с месенето и тестото е втасало, загряваме фурната на 50С  и изключвааме. Прехвърляме с хартията в 28 см по-дълбока тава за печене.
Изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност.
Разточваме кора с размери 40х40 см и дебелина около 1 см.
Намазваме с разтопено масло за плънката.
Намазваме и с конфитюра от кайсии.
Поръсваме с нарязаните на ситно сушени кайсии, стафидите и нарязаните на едро ядки.
Навиваме на руло, пренасяме върху хартия за печене и оформяме от рулото кръг.

С остър нож нарязваме рулото на парчета с дебелина около 2-3 см и леко ги "разминаваме" едно с друго...
Покриваме с памучна кърпа и оставяме в предварително нагрятата до около 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за 15-20 минути - или докато удвои обема си.

Намазваме втасалото руло с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме с кафявата захар.

Междувременно загряваме фурната на 180 С или 160 с вентилатор.
Печем в предварително загрята на 180С или 160C с вентилатор фурна окло 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво, като след 15-20-тата минута покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря.
Изваждаме, поставяме козунакак върху решетка, както е в тавата, покриваме с памучна кърпа и оставяме да отпочива поне 30 минути.










Опит за Футомаки Сьомга и авокадо


Продукти:
200гр. ориз за суши
3 кори от водорасли "Нори"
3 с.л. оризов оцет
2 ч.л. захар
1 малко авокадо
150 гр. сьомга
Приготвяне:
Измивам хубаво ориза на течаща вода. След това го слагам да се вари с около 400гр. вода.
След като заври намалявам котлона и го оставям да къкри около 10-15 мин., като се разбърква от време на време.
Свалям от котлона и добавям оцета, в който предварително е разтворена захарта. Оставяме да се охлади и оформям рулата.
Режат се с остър нож на 8 колелца.
Сервирам със соев сос и уасаби.