понеделник, 27 февруари 2012 г.

Rigo Jancsi

от блога на Ginger Cookies


Продукти:


за блата:

5 яйца

7 супени лъжици захар

9 супени лъжици бяло брашно

1 пакетче бакпулвер Д-р Йоткер

1 пакетче краве масло (125 грама)

4 супени лъжици какао



за крема:

500 грама течна сладкарска сметана

300 грама шоколад

1 пакетче краве масло


кайсиево желе или конфитюр по желание

за глазурата:
100 грама млечен шоколад

50 грама краве масло
 Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на сняг.
Прибавете мекото краве масло и отново разбийте добре.
Смесете брашното, какаото и бакпулвера и започнете да прибавяте постепенно, докато се усвои напълно и се получи гладка смес.
Изсипете сместа в тавата и сложете в предварително загрята фурна.
Няма да се изморя да повтарям, че загряването на фурната предварително е изключително важно.Изпечете блата, но го наблюдавайте, не трябва да се препича, напротив, трябва да остане мек и крехък.
Проверявайте с клечка и когато е суха, спрете фурната и отворете вратичката й, за да спре печенето.
После извадете блата и го оставете да изстине напълно.
Докато изстива нека да приготвим крема.
Разбийте сметаната добре.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня.
Оставете ги да се охладят и ги прибавете към сметаната.
Разбийте добре.
Извадете блата от тавата и я почистете от хартията и мазнината.
После разрежете напречно на две еднакви части блата.
Поставете първия блат на дъното на тавата, намажете го с кайсиево желе, ако ви допада този вариант.
Така е в оригинал, но аз го пропуснах, защото не е мой тип такъв тип съчетаване на аромати.
После изсипете всичкото количество крем и покрийте с другия блат.
Постарайте се да го сложите така, че отгоре да остане гладка част от блата, за да може сладкиша да изглежда добре накрая.
Разтопете шоколада и маслото за глазурата и намажете сладкиша отгоре.
Оставете на хладно да престои.

Локумки

1 яйце,
1 с.л. захар,
1 ч. кис. мляко,
1 равна ч.л. сода бикарбонат,
1 ч. мека св. мас ( 1/2 ч. разтопено кр. масло и 1/2 ч. олио),
кората на един лимон,
1 ванилия,
брашно - около 1/2 кг
2 кут. локум
Замесва се тесто в машината за хляб, раточва се, реже се на правоъгълници, във всеки се поставя парче локум, навива се. Пекат се в умерена фурна до порозовяване, готовите сладки се поръсват с пудра захар.