неделя, 20 февруари 2011 г.

Сладкиш с печени ябълки


Продукти

тесто
125г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200г брашно
1/4ч.л.бакпулвер

пълнеж
5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем
1 пакетче ванилов крем - др.Йоткер
2 яйца
250г квасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
захар на вкус


Приготвяне
Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка,посипете ги със захарта,сложете маслото и лимоновата кора,полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното,предварително примесено с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

Изсипете пакетчето крем в купа,сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната,а след това и млякото.Овкусете със захар според вкуса ви.

Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра Захар

Източник: Блога на Йоли

2 коментара:

  1. Привет, Дари и добре дошла в блоговото пространство :-)

    Не мога да въздържа похвалните си думи: изключително сполучлив е сладкишът, вкусен, примамлив.. Браво!

    С удоволствие ще следя страницата ти и занапред.

    Поздрави и пожелания за здрави, ведри и вкусни дни :-)

    p.s. Още по-коректно ще бъде, ако източникът е придружен с линк :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много за милите думи! Приемам забележката и ще сложа линк! :))

    ОтговорИзтриване